keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

tiistaina Sara teki Jayn kanssa lenkillä ollessaan vähän seuraamista, sen lenkkiseuruu on kivaa, on tasainen ja äänetön, seuraa silti eikä tiputtele kontaktia tms. Tassunpohjista halkeamat on isoimmat jo pois mutta mennään vielä kevennetysti ettei mene uudelleen rikki, uusi nahka (?- mun asiantuntemus koiran tassuista on aika olematon :)) anturoissa on aika ohuen tuntuista vielä.

Hupu teki taas pihasettiä, oli ihan villi :)

Keskiviikkona päivällä Lentsulla, mukana vaan Hupu kun Saran tassuja ei uskaltanut viiä mattohalliin treenaamaan. Seinän vieressä olevaa ruutua, metskua, näytettiin sitten myös Lentsulle miten Hupu on viime aikoina säikähdellyt kolinaa yms. ääniä kun onnistui säikähtämään.. Nollausta pitäis miettiä, se mikä nyt toimii niin joo, mutta sitä "koira hetkeks parkkiin" ei voi tehdä kokeessa, entä jos se säikähtää kokeessa? Tosin kaikki noihan on tapahtunut aina kun se on "vapaalla" liikkeiden välissä, palkkauksen jälkeen, odotellessa seuraavan tehtävän aloitusta yms. mutta ei varmaan saa liikaa tuudittautua siihen että se ei tehdessä kuulis mitään. Ruudussa ennakoi itte stopin miltei heti nauhan jälkeen ja ei mennyt oikeeseen paikkaan, tuli luo ja meni uudestaan ja haukkui mulle :D Ja mä en ollut ihan looginen (ei ylläri!). Lelulla meni hyvin ja lelun jälkeen tyhjään miltei ok. Metskuun myös nostotreenejä ja kiertoversiota, pitäs vissiin tasamaalla treenata myös. Loppuun vielä ohjatusta versiota jossa sivulletulo oli helpotettu. Zeldan vuoron jälkeen paikallaolot. Tuli tosi kivasti kehään. Nuuski jätössä ja nuuski kun Riina laittoi Zeldaa uusiks maahan. Rauhottelu nuuskiminen sallittakoon, jätöt on aika törkeitä, kuten myös luoksetulon ja kaukojen. Saatiin siihen hyvä idea miten voidaan tehdä, eikä mun tarttenut tehdä ees inkkariloikkia :) Hupu karkaa piiloon palkalle (ja mä en ees ollut muistanut tokalla kertaa jättää sinne palkkaa..), tietää että en oo kartalla ihan tavallista määrää ja se voi hyvin tehdä sen. Ekat bestisraivarit Hupu sai vasta kun oltiin pakkailemassa kamoja ja sen ois pitänyt odottaa ilman tehtävää.. Pihalla käveli sitten taas ihan nätisti Zeldan kanssa. Riina keksi että autosta löytys superkilttibriardi Jartsa että otetaas se Hupua moikkaamaan, joo ei, Hupu sai ihan karmeet slaagit ja on tietenkin sitä mieltä että hyökkäys ja räyhä on paras puolustus.. Paikoillaan ei vaan uskaltanut, tosi hurjaa oli etenki ku Jartsa seiso Riinaa vasten (on muuten iso koira!). Sitten kun lähdettiin yhdessä kävelemään niin kaikki olikin ihan fine.

Illalla oli sitten tehistreenit, meillä oli taas teemana häiriötreenit, sanoks joku että näitä on usein ;) mä olin vetovastuussa yksin kun Whimsylla juoksut ja pari pois, toivottavasti treenit hyödytti muitakin kuin meitä, Hupsille oli ainakin aika osuvia. Alkuun paikallaolokäskytyksiä niin että jokainen käskytti vuorotellen ja käskyttäjän koira istui rivissä. Hupu rupes sillä vikalla kierroksella olemaan maassa jo ihan kenenvaan joka sanasta, siihen asti oli ollut aika kivasti kuulolla. Oman istumisensa tais siirtää tassua ja jätössä nuuski, muuten ok. Tehtiin myös muita paikallaoloversioita mutta liikkuroin ne ja Hupu oli parkissa eikä osallistunut.

Yksittäin seuraamista niin että ohjaajalla oli joku "vamma" (tän mä matkin tavoitteena täysi 10 kirjasta) ja silmät kiinni luoksetulo (tän mä matkin Lentsun koulutuksesta). Mulla oli kädet hihoissa tossa eessä. Hups seuras välillä ok, paristi pysähty ihmettelemään ja tuli outoja perusasentoja. Selvästi sen mielestä oli outoo, rupes ottamaan häiriötä kun naapurikentällä oli se mies jota säikähti viikko sitten tehistreeneissä. Kuitenkin aika hyvin mun & Hupun häiriötreeneiksi! Luoksetulon jätössä oli haistellut (nää jätöt nyt niiiiin työnalle -ennen ku tulee ruohonsyöntikausi!). Yllätyin kun stoppas ja sain uuden käskyn, oli vissiin stopannut ihan ok, sivulle kaarella.

Toisessa setissä ruutu niin että liikkuri oli erityisen aktiivinen ohjaamaan ruudun suuntaan, ja sen jälkeen sitten kun ruutua oli tehty niin kaukot samasta paikasta, samoilla liikkurihäiriöillä. Hupun eka ruutu, jäi huonoon paikkaan ja jatkoi siitä sitten sivullepäin ja hakemaan kapulaa ruudun vastakkaisesta kulmasta, hupsis. Oli kyllä ihan söpön yritteliäs ja reipas. Ruutukin tehtiin ja sitten se tarkoitettu treeni, muillehan tää oli tosi helppo, Hups yritti jo karkailla liikkurin käskystä ja kun aloitettiin kaukot niin loikkas metrin eteenpäin ja käskystä maahan... Saatiin tehtyä myös onnistunut, mitä nyt kaukojen jätössä haisteli.. Tämän jälkeen netistä blogeista luettu ruututreeni niin että matkan varrella makas ihmisiä, vein suosiolla lelun ekana, Hups lähti vähän hitaammin ja kiersi kaikki ihmiset, ei loikkinut yli, viimeisenä ollutta Caritaa katsoi vielä vähän pidempään ja näytti melkein miettivän että pysähtyiskö. Meni kuitenkin ruutuun lelulle :)

Tehtiin vielä häirittyä kontaktia Riiviksen kanssa samassa. Muut treenit Hupu teki kivalla asenteella, tässä se tuntui ihan vähän ahdistuneelta, kuitenkin paljon vähemmän kuin yleensä. Mietin että auttoiko se jo heti kun luovuin siitä ajatuksesta että sen pitää olla semmoinen "häiriöitä-yritän siis enemmän"-koira.

Tämän jälkeen oli tarkoitus tehdä rivistä noutoja, kaukoja ja luoksetuloja, jätin Hupun vähän huolimattomasti vaan olemaan kun etsin kapulaa ja se huolimattomuus sitten kostatutui kun ilman tehtävää ollut Hupu yritti käydä Ronjan päälle :( Ronja oli aidan takana sen selän takana, samassa nurkassa johon oli irvistellyt viereisen kentän pelottavalle miehelle. Onneksi Maria ehti saada Hupun nopeaan kiinni ja se ei ollut kai ehtinyt kuin karvoista saada kiinni. Tuli ihan hurjan paha mieli kun Ronja ei muutenkaan ole luottavaisin vieraita koiria kohtaan ja muistui niin elävästi mieleen kun aksakentältä karannut iso sakemannimix jahtasi ja puri Saraa tokokentällä, mä olin sillon niiiiin vihainen kun säikäytti mun herkän koiran, enkä osannut silloin ikinä kuvitella joutuvani siihen tilanteeseen että mulla onkin se koira joka käy muiden päälle. Tosin ko. tapauksessa tyyppi ei edes pyytänyt anteeksi ja se oli närkästynyt kun mä huusin sille. Sara ei varmaan enää muista koko tapausta mutta mä en ikinä unohda. Noh, toivottavasti selvittiin säikähdyksellä ja Ronjalle ei jäänyt traumoja, ja mä sain ikävän muistutuksen että Hupuun vaan ei voi luottaa ja sitä vaan ei voi jättää vapaaksi hengailemaan :( Osaisipa se puhua ja kertoa mitä ajattelee kun keksii tommosta mänttiä?

Meinasin eka että Hupu ei jatka treeniä, mutta toisaalta se ei ole niin treenihullu että tajuais sen olevan "rangaistus" jos nyt muutenkaan ymmärtäs yhteyttä, ja Maria fiksusti halus Hupun siihen samalle kentälle Ronjan viereen. Noudot jätettiin tekemättä, tai heitin kapulan mutta ei noudettu. Hupshan oli kuin mitään epänormaalia ois koskaan tapahtunutkaan kun treenit jatkui.. Kaukot tehtiin yksittäin vaihtoja, Hupu teki varmaan parhaat kaukonsa häiriössä ever. Ei kuunnellut muiden käskyjä ja suoritti joka käskyllä ja teki vielä ihan oikein. I-s takapää paikallaan meni jo monesta metristä.. Palkkasin about 1-2 vaihdon jälkeen. Luoksetulot rivistä niin että eka lähti Ronja Hupun vierestä ja sitten Hups, tehtiin stoppi matkalla, lähemmäs tullessa teki vähän kaarta pois päin Mariasta & Ronjasta.

Voi että kuinka ärsyttävää, oli tosi hyvät treenit, Hupu oli häiriötreeneissä niin paljon rennompi ja parempi kuin yleensä, ja sitten sinne väliin tommonen paskamainen tapahtuma :( Ärsyttävän vaikea koira ja huono minä kun en osaa opettaa koirille käytöstapoja :(

Ainiin, jotain kivaakin, nyt ei oo tehty aamutreenejä kohta kolmeen kuukauteen, nyt rupee säät näyttää siltä että mäkin tarkenen jo kohta, Hupshan on yleensä hihnalenkillä (paitsi jos on yksin niin ajattelee treenaavansa ja on jo oppinut vähän erilaisen käytösmallin) semmonen eteenpäin hulluna vetävä hullu (jepjep). Se ei välitä ees räyhäävistä koirista jos vaan saa vetää. Se ei ole vissiin koskaan vielä "laumassa=yksikin muu koira mukana" lenkillä tarjonnut kontaktia tai seuruuta, siis hihnassa ollessaan, ilman että sille ois ekana kerrottu jotenkin että niin pitäs tehdä/näytetty palkkaa/annettu joku käsky, vapaana se kyllä ottaa myös kontaktia ja yksin lenkillä tarjoaa kontaktia myös hihnassakin (kun on opetettu), mutta muiden koirien ollessa mukana sen ainoa suunta on eteenpäin, jos se saa itse päättää. Tänään aamulla Saran kanssa Saran nuuskutellessa tien reunassa jotain Huputti tulikin mun eteen kyselemään että mitä tehtäis, tehtiin sitten siinä parit kaukot ja se oli hurjan iloinen ja teki hyvin. Jonkun mielestä kuulostaa varmaan tosi kummalliselta olla ihan riemuissaan siitä että koira tarjoaa kontaktia.. mutta meille se oli tosi paljon että tarjosi itte, tilanteessa jossa normisti vetäminen & nuuskuttelu voittais kaiken muun ihan kuusnolla, ilman palkkaa, ilman pyytämistä, ilman käskyä. Kaukoihinhan on saatu edistystä oikeesti vääntämällä, että ennen ku tekee hyvin eikä sluibaile katseella että mihin suuntaan lähtis juoksemaan kun sanotaan vapaa, ei pääse vapaaksi, ja musta on alkanut tuntumaan että se ihan oikeasti toimii. Kun se tekee ne niinkuin mä haluan eikä kuikuile-> se saa tehdä sitä mitä eniten arvostaa, eli juosta vapaana.

Toinen ulkoiluedistyskin on tapahtunut, ajat sitten pentukurssilla saatiin Pialta ohjeeksi opettaa Hupu repimään hihnaa kun tulee jännä paikka ihan ulkoillessa, että sillä se pääsisi niistä jännistä yli. No en saanut silloin sitä opetettua repimään hihnaa ("ei hihnaa voi repiä" sanoi siivo tosikko-Hupu), saati jos oli jotain vaikeeta ohitettavaa niin vika asia mitä se ois tehnyt ois leikkinyt. No nyt viime aikoina on saatu tääkin jo alulle :D Päästään esim. paukkuvan jääkiekkokaukalon ohi hihnaa repien ja pari päivää sitten ohitettiin ojan toisella puolella menevä tosi jännittävä pikkuräksy niin että Hupu roikkui hihnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti